13 серпня
Роман Роман: Свободівці перешкоджають прихованій "прихватизації" річок на Закарпатті

У червні поточного року суспільний резонанс на Хустщині викликали проекти забудови річки Ріка каскадом міні- та малих гідроелектростанцій. Була розгорнута широка рекламна кампанія щодо корисності ГЕС, величезних інвестицій в економіку району та сільські бюджети.

Усі три депутати Хустської міської ради від ВО "Свобода" ‒ Дубчак Н.С., Аннишинець М.В. та Роман Р.М., є юристами. До нас звернулися люди з навколишніх сіл Іза, Липча, Березове, Кошелеве, Горінчове. Ми об'єднали зусилля, щоб допомогти людям грамотно вийти з ситуації і захистити свої інтереси. У цьому нам допомогли й представники інших політичних сил.

Сумнів у чистих намірах інвесторів викликали способи, з якими ініціатори будівництва ГЕС намагалися, з численними порушеннями законодавства, проштовхнути свої ідеї.

Обіцянки гарні, але чому публікації щодо громадських слухань з питань побудови міні-ГЕС на р. Ріка у зазначених селах були подані у найменш читабельній газеті "Наш Хуст"? Весь наклад цієї газети за № 23 було викуплено і у вільний продаж газети не поступили. Якщо у селах Липча, Кошелеве Хустського району інформацію доведено сяк-так, то у селі Березове взагалі ніхто нічого не знав. Згідно з оголошенням газети, яку мешканці цих сіл, зокрема мешканці Березового, і в очі не бачили, було призначено на 14:00 у приміщенні сільської ради. Слухання фактично проведено о 10:00 у приміщенні Березівського сільського клубу під охороною спортивних молодиків за участю деяких прихильників ГЕС. Сподіваюся, що інформація про підкуп мешканців сіл Березове, Липча, Кошелеве прихильниками ГЕС, та інші порушення чинного законодавства, висвітлені у засобах масової інформації та соціальних мережах, у тому числі і подані громадськими активістами заяви про скоєні правопорушення, знайдуть відповідну оцінку у правоохоронних органах. Якщо все так добре і екологічно, навіщо платити людям гроші і приховувати від них інформацію?

Виходячи з вищенаведеного, спроба провести громадські слухання 10 липня 2017 року в інший час та в іншому місці викликала супротив у мешканців села Березове, які на знак протесту заблокували автодорогу Хуст ‒ Міжгір'я і домоглися скасування незаконних слухань.

На жаль, у проектуванні міні- та малих ГЕС громадськість не побачила комплексних висновків фахівців у царині екології щодо оцінки впливу на довкілля. Відсутнє узгодження планів забудовників з "Генеральною схемою планування на території Закарпатської області", затвердженою Закарпатською обласною радою. Наприклад, більше половини потреб жителів міста Хуст у питній воді задовольняються з водозабору біля річки Ріка. Як будівництво ГЕС на річці Ріка вплине на водопостачання в разі зникнення води? Хто і за чий рахунок буде забезпечувати хустян якісною водою? Відповіді на ці запитання немає. Які будуть наслідки ‒ невідомо.

Якщо інвестори використовують такі способи досягнення цілей, чи можемо ми довіряти їхнім обіцянкам? Адже маємо приклад роботи ГЕС у с. Н. Бистрий, аналогічні ГЕС на території Рахівського, Тячівського та Перечинського районів, які негативно вплинули на навколишнє природнє середовище.

Більшість побудованих або запланованих ГЕС ‒ гребельного типу. Як правило, в результаті зведення греблі завдають шкоди територіям униз за течією річки. Річкові ГЕС (на відміну від, наприклад, припливних) не можна вважати альтернативним джерелом енергії, оскільки вони завдають серйозної шкоди:

- на гірських річках побудова ГЕС небезпечна через високу сейсмічність районів;

- скорочені і нерегульовані попуски води з водосховищ по 10-15 днів призводять до перебудови унікальних заплавних екосистем по всьому руслу річки, як наслідок ‒ забруднення річки, скорочення трофічних ланцюгів, зниження чисельності риб, елімінація безхребетних водних тварин, підвищення агресивності компонентів гнусу (мошки);

- для ГЕС гребельного типу з плином часу у водоймах відбувається збіднення видового складу живих організмів і зменшення кількості біомаси. Це пов'язано зі збільшенням мулових відкладень на стадії замулення ложа водосховища. Через збільшення дзеркала водної поверхні зростають втрати води на випаровування, що тягне за собою помітне збільшення безповоротних витрат води з річки.

Водосховище гребельних ГЕС впливає на мікроклімат довколишніх ландшафтів. У прибережній зоні відбувається зміна радіаційного балансу, температури й вологості повітря, вітрового режиму й опадів.

Певні труднощі при гідротехнічному будівництві викликають питання збереження іхтіофауни річки. Так, греблі перекривають міграційні шляхи риби, водосховища затоплюють нерестовища, риба гине при потраплянні у турбіни ГЕС тощо.

Це змусило людей об'єднатися.

15 липня 2017 року у Хусті в мітингу проти забудови Ріки гідроелектростанціями взяли участь мешканці міста та представники громад сіл Іза, Липча, Березове, Кошелеве, Горінчове. Учасники мітингу одностайно висловилися проти будівництва будь-яких гідроелектростанцій на р. Ріка.

Громадськість краю виступила єдиним фронтом проти "прихватизації" Ріки. Адже після набуття права власності на збудовані споруди ГЕС їхні власники отримують у постійне користування все русло ріки.

Громади цих населених пунктів добре розуміють, що треба залучати інвестиції, але не в такий спосіб. Альтернатива є. Наприклад, зелений туризм і т.д.

Громади ухвалили резолюцію з вимогами до керівництва держави та Закарпатської області щодо скасування трьох розпоряджень голови Хустської РДА щодо погодження документації на будівництво міні-ГЕС на р. Ріка, запровадження мораторію на будівництво міні-ГЕС на р. Ріка до набуття чинності законом "Про оцінку впливу на довкілля" та скасування "зеленого" тарифу для виробленої енергії з мікро-, міні- та малих ГЕС. Зібрано майже 3 тис. підписів мешканців краю, і звернення направлено Президенту України, Голові Верховної Ради, Прем'єр-міністру, голові Закарпатської обласної ради, голові Закарпатської облдержадміністрації.

Під тиском громадськості (понад 50 представників громад, що розташовані на річці Ріка, прийшли на прийом) голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль 20 липня 2017 року своїм розпорядженням скасував три розпорядження голови Хустської РДА щодо надання дозволу на проведення робіт з детального планування території для будівництва ГЕС на річці Рікана території сіл Іза, Кошелеве, Липча, Горінчове, Березове.

Нарешті після чергової зустрічі з представниками громад, очолюваних свободівцями, голова Закарпатської ОДА Г. Москаль 31 липня 2017 року підписав розпорядження "Про призупинення районними державними адміністраціями надання дозволів на розробку детальних планів території за межами населених пунктів на річках Закарпатської області, пов'язаних із розміщенням міні та малих гідроелектростанцій".

Таким чином, зупинено процес надання дозволів на будівництво ГЕС за межами населених пунктів.

Проте на той момент уже діяли видані раніше розпорядження Тячівської РДА щодо будівництва каскаду малих ГЕС на річці Тересва. Завдяки об'єднаним зусиллям екологів, правозахисників та громадських активістів, серед яких провідні позиції займають представники ВО "Свобода", громадськість села Біловарці першою з громад Тячівщини сказала "Ні!" будівництву ГЕС.

Хочу зауважити, що я та мої однодумці не проти будівництва альтернативних електростанцій, наприклад вітрових та сонячних, які не завдають шкоди довкіллю і мають невичерпний запас енергії. Та і "зелений" тариф там значно більший. Проте ці проекти більш затратні, мають більший термін окупності, тому не настільки популярні серед любителів швидких заробітків.

Ми хочемо жити не тільки сьогоднішнім днем, адже і нашим дітям та онукам жити на цій Богом даній землі.

Роман Роман, депутат Хустської міської ради від ВО "Свобода"